Savjetovanje

Psihološko savjetovanje je proces u kojem stručna osoba pomaže klijentu (osobi koja ima problem) da bolje razumije izvor svog problema, da ga sagleda iz različitih perspektiva te da iznađe moguće načine njegova rješavanja. Pri tome je presudno savjetovateljevo posvećivanje pažnje uz uvažavanje sugovornika, uživljavanje u njegovo emocionalno stanje te aktivno slušanje – vještina poticanja iznošenja vlastitih misli i osjećaja u atmosferi prihvaćenosti i povjerenja.

Savjetovatelj svojim pitanjima pomaže klijentu da stekne nove uvide, da mijenja perspektivu problema, da osvještava svoje potrebe i emocije te da kroz to jača svoju spremnost za nove vidove ponašanja i doživljavanja koji vode rješavanju problema. Savjetovatelj ne dijeli savjete, gotova rješenja. On pomaže osobi da ih ona sama iznađe jer svatko najbolje poznaje samog sebe i zna što mu treba i odgovara.

Individualno savjetovanje obično traje 50 minuta, a susreti se dogovaraju u intervalima od tjedan dana. Broj susreta prvenstveno ovisi o vrsti i težini problema – ponekad je dovoljan samo jedan razgovor, a ponekad je potreban i višemjesečni rad podijeljen na 12 susreta.

Osnovno načelo savjetovanja je povjerljivost. Svi podaci razmijenjeni tijekom savjetovanja zaštićeni su profesionalnom etikom. Informacije o načinu prijave za savjetovanje možete pronaći na stranici Kontakt.

ONLINE SAVJETOVANJE

U doba pandemije omogućili smo rad savjetovališta upravo održavanjem online savjetovanja. Psihološka podrška tako je ipak bila omogućena. Povremeno iz zdravstvenih razloga ili nemogućnosti rada uživo, a individualno sa savjetovateljicom moguće je održavanje online psihološkog savjetovanja.

Odgovori